حتما شما هم خبر مربوط پولی شدن سرویس گوگل مپ و تحریم آن برای ایران را خواندهاید. اما واقعیت چیست؟
در حقیقت موضوع این است که گوگل تصمیم گرفته ارائهی خدمات گسترده به توسعهدهندگان وب و اپلیکیشن را که پیش از این رایگان بود، پولی کند. این موضوع بسته به میزان استفاده است و در حقیقت هنوز استفاده از بستر نقشه برای بسیاری از توسعهدهندگان رایگان خواهد بود. این موضوع نه مختص ایران، بلکه پروژهای سراسری است.
همچنین نیاز به گوشزد هست که نقشهی گوگل همچنان برای کاربران آن رایگان هست و تنها طراحان وب و اپلیکیشن که مایلند از سقف معینی از خدمات نقشهی گوگل بیشتر استفاده کنند باید هزینهی آن را بپردازند.
در سال ۲۰۰۵ بود که گوگل درهای نقشه را به روی توسعهدهندگان باز کرد. اکنون این طور که گوگل میگوید با معرفی پروژهای به نام “سکوی نقشه گوگل” یا “Goolge Maps Platform” که نسل بعدی راهکارهای API (رابط برنامهنویسی کاربردی) محسوب میشود قصد دارد برای کسبوکارها و صنایع مرتبط با ناوبری به شیوهای تازه و مؤثرتر خدماترسانی کند.
در ماه مارس، گوگل نخست این خدمات را برای شرکتهای بازی عرضه کرد تا بر بستر گوگل مپ نقشههای بازی را تهیه کنند اما امروز این سرویس را برای شرکتهای اشتراکگذاری سفر و ناوبری و توزیع نیز فراهم کرده است. به این ترتیب شرکتهای اشتراکگذاری سفر میتوانند بر این بستر مسیریابی گوگل مپ را مستقیم در خدمات خود از جمله اپلیکیشن به کار ببرند و شرکتهای توزیع مویرگی نیز قادر خواهند بود از این سامانه برای مشاهدهی وضعیت آنی توزیعکنندههای خود استفاده کنند. این خدمات در کشورهای دارای اولویت مانند آمریکا با جزئیات کاملی به شرکتها ارائه میشود.
با این کار گوگل ۱۸ رابط برنامهنویسی (API) را به ۳ هستهی مرکزی خلاصه کرده است تا جستوجو، کاوش و افزودن ویژگیهای تازه به اپلیکیشنها و وبسایتها را آسانتر کند. همچنین این بهروزرسانیهای تازه با کدهایی که پیشتر نوشته شده نیز سازگار هست و نیاز به تغییری در آنها نیست. این سه هسته بدین شرح است:
- نقشهی پایه: به توسعهدهندگان کمک میکند تا نقشههای دلخواه بسازند، از طریق نقشههای ایستا و پویا نقاط حقیقی را به کاربران نمایش دهند، تصاویر نمای خیابان و ۳۶۰ درجه را برای کاربران اشتراکگذاری کنند.
- ناوبری: به توسعهدهندگان امکان میدهد تا برای مشتریان خود بهترین مسیر از نقطهی آ به ب را بر پایهی دادههای دقیق نقشه و ترافیک لحظهای ارائه دهند.
- مکانها: کاربران میتوانند به اطلاعات نسبتا دقیق بیش از ۱۰۰ میلیون نقطه در سراسر جهان دسترسی داشته باشند و برای توسعهدهندگان این امکان را فراهم میکند تا امکان جستوجو بر اساس شماره تلفن یا نشانی را برای کاربران خود فراهم کنند.
قیمتگذاری
گوگل با این پروژهی تازه، سرویس استاندارد و پریمیوم خود را ادغام کرده است. با این یکپارچهسازی، گوگل یک سامانهی “پرداخت بر اساس مصرف” یا “Pay as You Go” را برای کاربران تدارک دیده است. به این ترتیب توسعهدهندگان تا سقف ۲۰۰ دلار در ماه از خدمات به طور رایگان بهرهمند میشوند و گوگل پیشبینی میکند که برای بسیاری از توسعهدهندگان ارائهی خدمات همچون گذشته رایگان بماند.
طبق اعلام گوگل واحد پردازش ابری گوگل، جزئیات قیمتگذاری را در جداول زیر میبینید.
کسبوکارهایی با بیش از ۵۰۰ هزار فراخوان نیز کسبوکارهای بزرگ (مانند تاکسیهای آنلاین ازجمله اسنپ و تپسی) محسوب میشوند و برای دریافت تخفیفهای مناسب باید به صورت مستقیم با بخش پشتیبانی “سکوی گوگل مپ” تماس بگیرند.
این سامانهی تازه، همچنین با “سکوی ابری گوگل” همگام شده است تا توسعهدهندگان، میزان استفادهی خود را بهتر دنبال کنند، پروژههای خود را آسانتر مدیریت نمایند و محصولات نوآورانهی رایانش ابری را ببینند.
اعمال تغییرات؛ ۲۱ خرداد
از امروز کاربران برای دستیابی به محصولات هستهی نقشه نیاز به یک شناسهی معتبر رابط کاربری (API key) و یک حساب پرداخت ابری گوگل دارند. زمانی که حساب پرداخت را فعال کنند، میتوانند به ۲۰۰ دلار رایگان ماهانه دسترسی داشته باشند و تا این سقف تعیین شده از خدمات مبتنی بر نقشه شامل نقشهی پایه، مکانها و مسیریابی استفاده کنند. همراه با بزرگتر شدن یک کسبوکار یا در صورتی که استفاده از میزان رایگان فراتر رود، قیمتگذاری متناسب با آن تغییر خواهد کرد. در عین حال گوگل همکاری خود را برای سازمانهای مردم نهاد، استارت آپ ها، مراجع قضایی و نهادهای خبری طبق گذشته ادامه خواهد داد.
آزمایش رایگان تا ۲۵ تیر
همهی خدمات تازهی گوگل مپ تا ۲۵ تیر برای توسعهدهندگان به صورت آزمایشی و رایگان در دسترس خواهد بود تا بر اساس آن نیازسنجی کنند. هرچند از همین امروز (۲۱ خرداد) نیاز به داشتن کلید رابط برنامهنویسی (API key) برای توسعهدهندگان هست.
آیا برای کاربران فعال امتیاز ویژهای درنظر گرفته شده است؟
خیر، امتیاز ویژهای برای تخفیف به کاربران در ردههای گوناگون ازجمله راهنمایان محلی درنظر گرفته نشده است.
به کجا مراجعه کنیم
اگر شما پیش از این هم کاربر رابط برنامهنویسی گوگل بودهاید، برای توضیحات جزئی متناسب با نیازتان به “راهنمای کاربران کنونی” مراجعه کنید اما اگر تازه میخواهید از این سامانه استفاده کنید نخستین پروژهتان را اینجا آغاز کنید. با آغاز نامنویسی در این سامانه گوگل همچنین برای یک سال نخست ۳۰۰ دلار اعتبار رایگان (غیرقابل تمدید) به شما میدهد. همچنین اگر کسبوکاری بزرگ (با بیش از ۵۰۰ هزار فراخوان در ماه) هستید، باید برای دریافت هزینهی مطلوبتر از طریق این فرم به صورت مستقیم با بخش پشتیبانی فروش گوگل تماس بگیرید.
چه مشکلی برای سایتهای ایرانی ایجاد میشود؟
البته که به علت تحریمهای مالی امکان تراکنش جهانی مستقیم توسط کاربران ایرانی وجود ندارد و بدین ترتیب شاید در نتیجهی عدم امکان ساخت حساب مالی، بخش قابل توجهی از توسعهدهندگان ایرانی نتوانند حتی از خدمات رایگان مبتنی بر نقشه استفاده کنند. علاوه بر این در بخش پشتیبانی کسبوکارهای بزرگ نیز با اینکه امکان وارد کردن شماره تماس ایران وجود دارد اما نام ایران در فهرست کشورهای قابل انتخاب دیده نمیشود.
این موضوع در حالی است که به علت همین تحریمهای مالی، در روزهای گذشته، طبق گزارشهای توسعهدهندگان ایرانی، ظاهرا مشکلات ایجاد شده برای دامنههای .ir بیش از دیگر دامنهها بوده است. هرچند در بسیاری از موارد از جمله کسبوکارهای مطرح کشور هم اکنون مشکلی دیده نمیشود.
اگر شما برای قرار دادن نشانی دفتر خود در وبسایت با مشکل مواجه هستید میتوانید خیلی ساده از ویژگی جایگذاری در نقشهی گوگل استفاده کنید. کافی است مکان مورد نظر را روی نقشه بیابید و با استفاده از “اشتراکگذاری” گزینهی جایگذاری را یافته و کد مورد نظر را کپی نمایید.
به این ترتیب با این تصمیم گوگل، هرچند شاید دست کم برای کسبوکارهای کوچک و گذاشتن اطلاعات در بخش “تماس با ما” وبسایتها مشکلی ایجاد نشود اما شرکتهای ایرانی که میخواهند خدمات مبتنی بر پایهی نقشه ازائه دهند (مانند صفحات زرد یا شرکتهای تاکسی آنلاین) یا باید از طریق دور زدن تحریمهای مالی اقدام به استفاده از حساب “سکوی گوگل مپ” کنند، یا به نقشههای دیگر خارجی یا داخلی روی بیاورند.
به جز سایتهای خارجی مانند اوپن استریت یا هیر، خوشبختانه چند سالی است که کار بر روی نقشههای داخلی وضعیت بهتری گرفته و علاوه بر اینکه شرکتهایی مانند اسنپ و کافه بازار اقدام به تهیهی زیرساختهای نقشههای مختص به خود کردهاند، شرکتهای دیگری مانند راژمان و سیدار نیز بر پایهی نقشهی گوگل نقشههای نسبتا قابل قبولی تهیه کردهاند که میتوانند برای کسبوکارهای داخلی خدمات خوبی ارائه دهند و هرچند با قیمتهای بسیار بالاتر نسبت به سکوی نقشهی گوگل، خواستههای کسبوکارهای بزرگ داخلی را تأمین میکنند.
* بهروزرسانی: سیدار به تازگی پلن رایگانی را نیز برای کاربران با فراخوانهای کمتر درنظر گرفته است که میتواند برای بسیاری از کاربران راهگشا باشد.
این نوشتار توسط انجمن راهنمایان محلی ایران، برای داشتن نگاهی کلی به تصمیم تازهی گوگل دربارهی نقشه تهیه شده است. در آینده برای توسعهدهندگان وب و اپلیکیشن جزئیات کاملتری از خدمات تازهی گوگل و شیوهی استفاده از آن ارائه خواهیم کرد.
منابع:
خیلی خوب می شه که از طرف جامعه راهنمایان محلی از گوگل درخواست بشه تا امتیازاتی ولو کوچک برای راهنمایان محلی قائل بشه.
هر چی نباشه راهنمایان محلی هم تو توسعه نقشه زحمات زیادی کشیدند و حداقل قدردانی ای که می شه کرد اینه که یک سری امتیازات برای این جامعه در نظر گرفته بشه تا راهنمایان امیدوار بشوند که گوگل در سیاستهای جدیدش به زحمات این جامعه هم توجه داره
چرا ما گوگل را تحریم نکنیم؟
مطمئنا اینکار از نظر اقتصادی هیچ صدمه ای به گوگل نمی زنه، اما حداقل ما هم عرق ملی خودمون رو نشون بدیم.
#ایران_نه_گوگل
#iran_no_google
اگر مقاله را کاملا خوانده باشید، میبینید که گوگل در این زمینه ایران را تحریم نکرده است. ضمن اینکه نه قرار هست به کسی یا شرکتی صدمه بزنیم نه عرق ملی وابسته به عدم استفاده از خدمات یک شرکت هست. برعکس؛ عرق ملی در این زمینه یعنی چگونه از یک بستر جهانی، به صورت بومی و در جهت کمک به هموطنان و نیز معرفی جاذبههای کشورمان به جهانیان استفاده کنیم.
پااااااسخ عااااااااالی بود دمت گرم
سلام
اینکه تا هزینه ۲۰۰ دلار رایگان هست ینی چی؟ آیا منظور اینه که برای هر سایت که از نقشه گوگل استفاده میکنه در ماه تا ۲۰۰ دلار رایگان هست یا کل سایتهایی که یک شرکت طراحی کرده با هم در ماه تا ۲۰۰ دلار رایگان هست؟
و اینکه دریافت API Key برای نقشه گوگل برای هر سایت هزینه داره؟؟
استفادهی مجموع سایتهایی که توسط یک حساب پرداخت پشتیبانی میشوند تا سقف ۲۰۰ دلار هزینهای ندارد. ایجاد حساب پرداخت و دریافت API Key نیز رایگان هست، هرچند اگر از طریق شرکت ثالثی مانند شرکتهای داخلی این کار انجام شود، مستلزم هزینهی خدمات ارائه شده خواهد بود.
[ویرایش شده] اگر نقطه بزنیم مشکل حل میشه خیلی راحت و بدون دردسر. نیاز به api key هم نداره
روشی که شما در سایت مورد نظر اشاره کردید صرفا استفاده از عکس و لینک به نقشه هست و موضوع جدایی نسبت به کاربرد و بهرهگیری از همهی جوانب گوگل مپ به کمک API هست.
سلام
API Key که من قبلا رایگان از Google Webmasters گرفتم با API Key که میفرمایید پولی شده مسیر دریافت و ثبت نامش یکیه ؟
میشه لینکش رو برام بزارید ؟
وقتی که API Key پولی را ثبت نام و دریافت نمودیم روش قرار دادنش در سایت چه جوریه ؟ مثل قبلیاس ؟
یعنی باید بریم داخل افزونه API KEY for Google Maps و API KEY پولی دریافت شده را جهت رفع مشکل نمایش نقشه در محل مورد نظر در افزونه قرار بدیم یا اینکه راه دیگه ای داره و نیاز به برنامه نویسی خاصی داره ؟؟
با تشکر
برای فعال سازی باید به وبسایت کلود پلتفرم مراجعه کنید و از منوی کناری (سه خط) گزینهی Billing را زده و مراحل را برای افزودن یک حساب پرداخت کامل کنید. با این کار ۳۰۰ دلار اعتبار رایگان ۱۲ ماهه هم به شما تعلق میگیرد. به جز این هم بله، هر ماه تا سقف ۲۰۰ دلار استفاده از خدمات گوگل پلتفرم رایگان هست.